top of page

De zeilpunter

Zeilen op de Belterwiede

De punter is een authentiek Nederlands handgemaakt scheepje wat van oudsher gebruikt werd om over ondiepe wateren te kunnen varen. De schepen zijn origineel opgetrokken uit eikenhout. Tegenwoordig wordt ook wel een combinatie gebruikt van verschillende typen (hard)houten en zijn er ook polyester, metalen en polyester varianten op de markt.

Zeilpunters zijn uitermate eenvoudig te varen. Door haar sprietgetuigd zeil is het optuigen van het schip binnen enkele tellen gedaan. Tijdens het varen is snelheid belangrijker dan de hoogte aan de wind om goed op te kunnen kruisen.

Bij het juiste onderhoud kan de levensduur van de scheepjes eindeloos worden gerekt.

 

De vloot

Onze vereniging is in het bezit van 8 zeilpunters van verschillende typen. Om gevarieerde vaarmogelijkheden te kunnen bieden hebben we 5 verschillende puntersoorten in ons botenhuis liggen. De namen die de boten hebben gekregen zijn gebaseerd op oude maand benamingen.

De leeftijden van de scheepjes varieert.  7 punters zijn bij Punterwerf Wildeboer gebouwd, 1 punter bij punterwerf Schreur. Alle punters zijn sprietgetuigd  en enkele zijn tevens voorzien van roeispanen.

Botenhuis.JPG
Botenhuis 2.JPG
Kamper punter
IMG_3100.JPG
Kunststof punter
image3.jpeg
Gietserse punter

De Gieterse punter is de lichtste en meest eenvoudige houten punter om te zeilen in zijn klasse. De punters zijn uitgerust met een sprietgetuigd zeil zonder fok. Deze scheepjes hebben een insteek mast en geen vlonders. De Zomer, Winter, Slacht en Louw zijn Gieterse punters.

Kamper punter

De Kamper punter valt qua ontwerp tussen de Gieterse en Beulakerpunter in. De Kamper punters zijn voorzien van vlonders en hogere boorden. Deze scheepjes zijn de kleine versies van de grotere zeepunters. De Sprokkel is een Kamper punter.

Beulaker punter

De Beulakermeer punter is een verzamelnaam voor scheepjes die net wat groter zijn dan de Kamper punter. De scheepjes zijn langer en breder en voorzien van vlonders en opbergkasten. De hogere boorden zijn de voornaamste wijzigingen waardoor deze scheepjes ook bij zwaarder weer goed te zeilen zijn. De Beulakermeer punter is tevens voorzien van een fok. De Lente en de Bloei zijn Beulakermeer punters.

Boatien punter

De Boatien is een kleine punter. De punter is speciaal ontworpen voor jeugdzeilen of voor mensen waar de grotere punters te zwaar voor blijken. De Boatien is uitgerust met een reefbare fok en grootzeil en een ''platte'' kont met aangehangen roer. Herfst(je) is een Boatien punter

Polyester Gieterse punter

Voor het behoud van onze houten vloot gebruiken wij een polyester Gieterse zeilpunter om van- en naar ons terrein te kunnen varen. Deze punter is een duplicaat van de Gieterse punter maar dan volledig polyester uitgevoerd. De boot is lichter in gewicht waardoor zij makkelijk te bomen is. Tevens is het polyester niet gevoelig voor weersinvloeden en zonlicht waardoor het scheepje altijd buiten kan blijven liggen. De Kunstgras is een polyester Gieterse punter.

bottom of page